Öneriler yazarlardan, okuması sizden!

Posted by

Sinem Alkanlar – Melisa Vardal / Bu yaz, ister şehrin bunaltıcı sıcağından kaçıp evinizin serinliğine sığınmış olun, ister bir ağaç gölgesinde soluklanıyor ya da deniz kenarında huzur buluyor olun, yanınızda taşıyacağınız bir kitap, en iyi yol arkadaşınız olabilir. Edebiyat dünyasının usta kalemleri tarafından önerilen kitaplar size bu yaz eşlik edecek en iyi seçenekler arasında yer alıyor. İşte, bu yaz keyifle okuyabileceğiniz kitap önerileri…

Tuna Kiremitçi

“Yerdeniz Dörtlemesi” (Ursula K. Le Guin): İlk gençliğin o büyülü ve alacakaranlık dünyasını harika bir yaratıcılıkla, insan ruhunun derinliklerine inerek ve şiirsel diliyle, yepyeni bir dünyada anlattığı için. “New York Üçlemesi” (Paul Auster): Kara roman geleneğine getirdiği yenilikçi yorumdan ve New York gibi kaleydoskop bir şehri roman karakteri hâline getirme başarısından ötürü. Auster’in sisli aynasına dedektifler ve gölgeler farklı yansıyor. Akla kara, iyiyle kötü yer değiştiriyor.

“Milenyum Üçlemesi” (Stieg Larsson): Polisiye ve suç romanı geleneğini 21. YY’a taşıdığı, ona Lisbeth Salander gibi eşsiz bir karakter armağan ettiği, mükemmel dili ve kurgusuyla suçun toplumsal kökenlerini karlı İsveç gecelerinde araştırdığı için.

Mine Söğüt

Beyoğlu’nun renkli tarihini hiç unutmamak için Fikret Adil’in “Asmalımescit 74” kitabını; yeni ve iyi bir hikâyeciyle tanışmak içinse Rıdvan Hatun’un “Billur Örüntüler”i okunabilir.

Müge İplikçi

İpek Özbey’in “Dragos” kitabı bir gazeteci perspektifiyle kaleme alınmış ve yakın geçmişimize nesnel bir bakış açısı sunan bir çalışma. Bir solukta okudum. Gamze Güller’in “Zürafa’nın Bildiği” öykü kitabı şimdilerde hayvan dostlarımızın hayatlarını hiçe sayan ucuz politikalara yüz vermememiz için önemli bir yerde duruyor. Üstelik Güller’in kalemi edebiyattan ödün vermeyerek yapıyor bunu. Beyza Yıldız’ın “Duasız ve Törensiz” isimli kitabı beni bu sene en çok etkileyen ‘ilk’ kitaplardandı. Siirt’ten Almanya’ya uzanan bir yolculukta farklı dünyalara edebiyatın tılsımıyla dokunmuş yazar.

Defne Suman

Uluslararası Booker ödülünü kazanmış olan “Kairos” şüphesiz bu yazın en çok okunanları arasında. İyi yazılmış, sağlam bir eser ama ben pek ısınamadım. Aynı dönemi hikâye eden Ian McEwan’ın “Dersler” adlı romanını ise hazla okudum. Tavsiye ederim. Yazın, sıcaklarda roman okumak zor olabiliyor. Öykü zaten yaz mevsimine yakışır. Mevsim Yenice’nin “Fil Gözü” adlı öykü kitabı da bu yaza pek yaraştı. Virgina Woolf’un “Mrs Dalloway”ini yürüyüş ya da uzun araba yolculuğu sırasında dinlemeyi tercih ediyorum. Neslihan Önderoğlu’nun “Yeryüzü Yorgunları”nı yeni bitirdim. Müthiş bir dil, derinlikle işlenmiş konu. Sarah Winman ile de bu yaz tanıştım. “Teneke Adam”ı çok sevdim. İçimi hem yaktı hem ısıttı. Yazın uzun, sıcak ve biz şehirde kalanlar için boğucu günlerini işte bu satırlar dolduruyor.

Işık Öğütçü

Hep Orhan Kemal’den öneriler versem ayıp olur mu, “Bereketli Topraklar Üzerinde”, “Kanlı Topraklar”, “Baba Evi”, “Avare Yıllar”… İnsanı tanımak, Anadolu’yu anlamak isteyen herkesin okuması gereken temel eserler bunlar. Ahmet Ümit’in “Elveda Güzel Vatanım” romanı da Selanik’te geçen, Osmanlı’nın son dönemlerindeki çöküşü ve insanların hayallerini anlatan çok etkileyici bir eser. Ayşe Kulin’in “Hayal” romanı ise yazarın kendi hayatından yola çıkarak başarıya ulaşma hikâyesini anlatıyor.

Aslı Tohumcu

“Midwick’in Guguk Kuşları”, (John Wyndham) gerçekten heyecan verici ve şaşırtıcı bir roman okumak, zihnini gıdıklamak isteyenler için. “Cadı Tohumu”, (Margaret Atwood) Shakespeare’in “Fırtına”sının yeniden yazımı ama ne yazım. Shakespeare nasıl okunur, ilham nasıl alınır, yaratıcı yazarlık nedir konularında da bir ders aynı zamanda. “Korudaki Gümüş”, (Emily Tesh) çok tatlı bir peri masalı. Peri masallarını ben çok sevdiğim için herkes okusun ve sevsin istiyorum. “Beni Öldürmeyen Şey” bazen kucaklayan, bazen de tokatlayan bir şair. İhtiyacınıza göre. “Bir Katilin Güncesi”, (Kim Youngha) alzaymıra yakalanan bir seri katil emeklisinin hikâyesi. Karanlık ama tuhaf bir şekilde de muzip bir kısa roman.

Özen Yula

“Kralcık” – Jean-François Beauchemin – Bandini Yayınları.

“Sahnedeki Madun/Çağdaş Batı Tiyatrosu’nda Oryantalizm” – Duygu Kankaytsın – Ayrıntı Yayınları.

“Eli Bıçaklı Teyze” – Gu Byeong-Mo – Athica Yayınları.

“Çapulcular” – William Faulkner – YKY.

“Sanatçıların Yaşamları ‘David Hockney’” – James Cahill – Hayalperest Yayınevi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir